5 augustus 2020

Overlevings strategie wordt succesverhaal

Op 1 juli is in ’s-Hertogenbosch De Bossche Zomer van start gegaan. Een strategie waarmee gedurende 2 maanden ruimte wordt gegeven aan ondernemers, instellingen en bezoekers om – met de RIVM-maatregelen als voorwaarde – van deze vreemde zomer iets bijzonders te maken en op innovatieve wijze te ondernemen. Begin juni werd begonnen met de voorbereidingen en het resultaat is dat de stad bruist van de creatieve initiatieven.  

 Spreiding in ruimte en tijd
De Bossche Zomer kenmerkt zich door spreiding. Spreiding in vierkante meters en in tijd. Door al vroeg met horecaondernemers in gesprek te gaan zijn er samenwerkingen ontstaan die voor het Corona-tijdperk ondenkbaar waren. Bijvoorbeeld: 1 Rugbyvereniging + 2 horecaondernemers = 1 terras op een unieke locatie, een bijzondere belevenis. Op die manier zijn er extra terrassen gecreëerd op plekken als het bovenste dek van een parkeergarage, de tuin van de Sint-Janskathedraal en letterlijk in de haven van de binnenstad. Deze samenwerkingen hebben er, ondersteund door de gemeente, toe geleid dat het aantal terrasplaatsen ondanks de 1,5 meter maatregelen gelijk is gebleven.  

Ruimte voor cultuur 
Daarnaast is er ruimte gegeven aan culturele partijen om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Op die manier zijn initiatieven ontstaan zoals een kleinschalige vorm van Theaterfestival Boulevard  – Afzender Boulevard – een speciale kindervoorstelling in een park, silent disco muziek- en theatervoorstellingen, een drive-in bioscoop bij een truckers café, cultuur-historische lezingen op een binnenplein in de binnenstad, lasergamen bij een fort buiten het centrum, operadiners op het voorplein van Het Noordbrabants Museum, een initiatief van het Internationaal Vocalisten Concours,  watertaxi’s, etc.  

Voor ieder wat
wils 
Ook is er een aantal grotere initiatieven ontstaan – ook dit zijn unieke samenwerkingen, zoals een restaurant in het grootste reuzenrad van Nederland, een openluchttheater in De Citadel en Het Zomertheater op de Pettelaarse Schans – een openluchttheater met 750 anderhalve meter proof-zitplaatsen voor grotere muzikale acts. Hierbij wordt maximaal gebruik gemaakt van de organisaties en bedrijven in de stad die zich dankzij De Bossche Zomer toch kunnen laten zien.  

Uiteraard wordt ook volop gebruik gemaakt van wat er al is, onder voorwaarde dat er ruimte is. De theaters, podia en bioscopen die de stad rijk is hebben een prachtige programmering, maar ook de detailhandel laat zich zien en levert een positieve bijdrage aan de
zomervibe in de gemeente. 

Al deze activiteiten zijn niet door gemeente bedacht of georganiseerd. “De gemeente heeft vooral de ruimte – in tijd en vierkante meters – en andere faciliteiten geboden. De ideeën en plannen zijn uit de stad zelf gekomen die aanhaakten bij het overlevingsconcept De Bossche Zomer. Een initiatief dat de potentie heeft om zich ook na de Coronacrisis blijvend in het DNA van de stad te nestelen.” aldus Huibert Wilschut, projectleider De Bossche Zomer.

Programma 
Het uitgebreide programma kunt u vinden op www.DeBosscheZomer.nl, volg ons ook op FacebookInstagram. 

De leukste stad van Nederland
 
Met kleinschaligheid, ondernemersdrift, RIVM-maatregelen en creativiteit als uitgangspunten heeft De Bossche Zomer ertoe geleid dat bezoekers nu niet alleen meer de geijkte plekken in de stad vinden, maar ook nieuwe plekken ontdekken. Het enthousiasme onder de bezoekers is groot en Bosschenaren zijn er trots op dat hun stad een voorloper lijkt te zijn in Nederland. “Je zou kunnen zeggen dat ’s-Hertogenbosch op dit moment misschien wel de leukste stad Nederland is!” aldus Huibert Wilschut. 

 De Bossche Zomer loopt tot 31 augustus 2020. 
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on email
Email