Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Varia

Binnen

Rolstoelvriendelijk

31 juli

Rondom Dieske – Watersnood in ‘s-Hertogenbosch

Watersnood in ‘s-Hertogenbosch

Francien van den Heuvel  verhaalt op 31 juli over overstromingen en hoe de Bosschenaar daarmee omging.                                             

Het beeld  van een ondergestroomde A2 aan de zuidkant van de stad in het jaar 1995 staat velen nog vers in het geheugen. Bijna twee weken was de A2 onbegaanbaar voor het verkeer. In 1996 dreigde een herhaling van de overstroming van 1995. Het kwam niet zover. 

Maar de watersnoden die de stad in het verleden te verwerken kreeg, verliepen vaak dramatischer.

Op vrijdag 24 juni jl verdedigde Francien van den Heuvel haar proefschrift ‘’s-Hertogenbosch, eiland in een onmetelijke zee’: Omgangsstrategieën van de stedelijke overheid en de bevolking van ’s-Hertogenbosch met hoog water en overstromingen (1740-1995)’ online aan de Open Universiteit in Heerlen. Op zaterdagavond 31 juli a.s. verhaalt Francien in levende lijve over overstromingen en hoe de Bosschenaar daarmee omging. Dat doet ze bij Rondom Dieske, de bijdrage van de Knillispoort aan de Bossche zomer-activiteiten. 

Kwetsbaar en veerkrachtig

‘s-Hertogenbosch had in de geschiedenis te maken met serieuze wateroverlast, zoals hoogwater, overstromingsrampen en ijsvloeden. Hoe verliep de hulpverlening in ’s-Hertogenbosch? En hoe gingen landelijke, regionale en lokale overheid en waterschappen daarmee om?

Francien van den Heuvel laat zien dat ’s-Hertogenbosch zowel kwetsbaar als veerkrachtig was. De stad wist zich te redden tijdens de grote watersnoden en bood zelfs hulp aan de omliggende dorpen, zoals bijvoorbeeld in 1861. De stad ving toen bijna 2000 inwoners uit de Bommelerwaard op, gevlucht voor een overstroming. 

Herinneringscultuur

‘s-Hertogenbosch nam daarnaast maatregelen op het gebied van preventie en maakte afspraken met waterschappen rondom de stad. De oprichting van een nationale waterstaatsdienst in 1798.

De verlegging van de Maasmond in 1904 en de normalisatie van de Maas in de jaren dertig van de twintigste eeuw  laten zien hoe de mens zichzelf beschermde.

De watersnoden worden in tal van uitingen herdacht, bijvoorbeeld in herinneringsboeken, proza en poëzie, ansichtkaarten, radio- en televisieprogramma’s vanaf de twintigste eeuw maar ook merktekens in de openbare of privé-ruimten. Francien vertelt erover. 

Muzikale afwisseling

Jan Roosen en Arjen van der Mee is in handen van Jan Roosen en Arjen van der Mee. Beide zijn doorgewinterde muzikanten. Arjen is een multi- pianist en kan alles op toetsen.

Jan Roosen is tekstschrijver, zanger, gitarist, acteur, supporter van FC Den Bosch, lid en Piep ende Blaoslust, presentator van de Poemiek-avond en maakte lange tijd deel uit van de Kleinkeinder.

Over de aanmelding

Knillispoort vraagt geen entree vooraf, de bezoeker mag zelf bepalen wat hij of zij ervoor over heeft.

Het programma begint op zaterdag 31 juli a.s. om 20.30 uur en eindigt omstreeks 22.30 uur. Aanmelden is raadzaam. Dat kan op achterdenpoort@outlook.com. of via www.knillispoort.nl

Bij droog weer vindt het evenement plaats in de buitenlucht op het Herman Moerkerkplein. Regent het dan is de naastgelegen Knillispoort het podium.

Voor meer informatie: fransvangaal@home.nlmar.free@ziggo.nl: 06-51071551

Delen:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Locatie

Herman Moerkerkplein

Den Bosch

Rondom Dieske – Watersnood in ‘s-Hertogenbosch
Herman Moerkerkplein

Den Bosch

Delen:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Anderen bekeken ook